8 stappen voor de aanschaf van een authentieke koekoeksklok

koekoek

Stap 1: Begin met kwaliteit
Stap 2: Kies een stijl
Stap 3: Kies een uurwerk
Stap 4: Wel of geen muziek?
Stap 5: Overweeg animatie
Stap 6: Kies de juiste slagafstelling
Stap 7: Kies de juiste  grootte
Stap 8: Maak een budget

Stap 1: begin met kwaliteit

Tegenwoordig kunt u overal wel een koekoeksklok vinden. Het is echter lastiger om een authentieke koekoeksklok van hoge kwaliteit te kopen, omdat er zo veel goedkope imitaties op de markt te vinden zijn. De standaarden van de leveranciers in hoe ze te werk gaan, waar ze vandaan komen en de reputatie van de leverancier zijn hier de doorslaggevende factoren in.

De koekoeksklokken uit het Zwarte Woud in Zuidwest Duitsland staan bekend om hun hoge kwaliteit en authenticiteit. De houtbewerkers en klokkenmakers uit deze regio staan bekend als de beste van de wereld en maken al bijna 300 jaar koekoeksklokken.

Als u een koekoeksklok van hoge kwaliteit wilt kopen, dan wil u er natuurlijk eentje hebben uit het Zwarte Woud. Om er voor te zorgen dat u als consument zeker weet dat uw koekoeksklok daadwerkelijk uit dit gebied komt is het VdS-certificaat opgezet door de Zwarte Woud associatie. De VdS, Verein die Schwarzwalduhr, is een groep van producenten, handelaren en koekoeksklokken experts die het proces van het maken van een koekoeksklok wilden formaliseren. Als u een koekoeksklok met dit certificaat koopt, kunt u er zeker van zijn dat de koekoeksklok volgens de traditionele wijze is gemaakt. 

Omdat quartz uurwerken niet mechanisch zijn maar werken op batterijen, komen ze niet in aanmerking voor het VdS-certificaat. Wilt u toch een quartz koekoeksklok kopen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een fabrikant die ook gecertificeerde mechanische koekoeksklokken maakt.

VdS-certificaatHet feit dat een klok vernoemd is naar het Zwarte Woud hoeft niet te betekenen dat hij daar daadwerkelijk vandaan komt. Om er zeker van te zijn dat dit toch het geval is zoek u naar de VdS sticker (zoals hier links). Deze sticker bewijst dat de klok daadwerkelijk is gemaakt in het Zwarte Woud gebied in Duitsland en dat alle onderdelen, ook de mechanismes, voldoen aan de hoogste standaarden.

Stap 2: Kies een stijl

De keuze van de juiste stijl voor een koekoeksklok komt neer op u persoonlijke voorkeur. Het kiezen van een stijl die helemaal bij u past is een van de eerste stappen in het kiezen van een koekoeksklok en zal de rest een stuk eenvoudiger maken. In principe zijn er twee soorten authentieke koekoeksklokken die bekend zijn bij alle verzamelaars. Dit zijn de jacht koekoeksklokken en de chalet koekoeksklokken. 

Daarnaast zijn er een aantal anderen koekoeksklokken die andere eigenschappen hebben. De jachtklokken en de chaletklokken spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de koekoeksklok, beide stijlen zijn tot de dag van vandaag nog steeds beschikbaar.

Jachtklok

Jacht

De jacht koekoeksklokken staan bekend om hun unieke snijwerk dat met de hand is bewerkt. De klokken karakteriseren een van de klassieke koekoeksklok thema's dat de elementen van 'de jacht' het beste naar voren brengt. Ze zijn te herkennen aan de bladeren en dieren die zorgvuldig met de hand zijn uitgesneden. Vaak zult u op deze klokken een jagershoorn, geweer of jager zien afgebeeld.

chalet koekoeksklok

Chalet

Deze chalet koekoeksklokken zijn geïnspireerd door de traditionele huisjes in de Alpen. Deze huisjes in het Alpen gebied in Duitsland zijn gemaakt van hout en steen en zijn een van de favoriete thema's voor koekoeksklokkenmakers. Deze koekoeksklokken uit het Zwarte Woud zijn vaak gedecoreerd met dennenbomen, dieren, houtblokken, waterraderen en andere iconische elementen uit dit gebied.

De chalet koekoeksklokken kunnen worden onderverdeeld in drie thema's:

 • Zwarte woud huisjes / boerderijen
 • Beierse biertuinen
 • Zwitserse Alpen huisjes
Treinstation koekoeksklok

Spoorbaanhuis

Deze wandklokken zijn geïnspireerd door het ontwerp van de ouderwetse 1885 spoorbaanhuis klok. Deze 1885 klok was een eerbetoon aan de arbeiders van het spoor in het Zwarte Woud. Het spoor is gebouwd door het bergachtige landschap in de 19e eeuw. Omdat ze in deze tijd nog niet dezelfde technologie hadden zoals we die nu hebben, kostte het de arbeiders enorm veel energie. Om de arbeiders hiervoor te bedanken, is deze klok ontworpen die lijkt op een treinstation uit de 19e eeuw.

Schilderij Koekoeksklok

Schilderij

Schilderij koekoeksklokken zijn één van de eerste koekoeksklokken die in het Zwarte Woud zijn geproduceerd. De klok dateert uit 1750! Tegenwoordig worden de schilderij koekoeksklokken nog steeds met de hand geverfd door getalenteerde kunstenaars.

moderne koekoeksklok

Modern

De 21e eeuw heeft de koekoeksklok in een nieuw jasje gestoken. De minimalistische ontwerpen met strakke lijnen en felle kleuren brengen de koekoeksklok weer helemaal tot leven. Hoewel de meeste moderne koekoeksklokken een quartz uurwerk hebben, zijn er nog steeds een aantal die worden geproduceerd met een mechanisch uurwerk én met een VdS-certificaat komen!

Stap 3: Kies een uurwerk

Het uurwerk van een koekoeksklok is hetgeen wat de klok aanstuurt en de klok laat functioneren. Het uurwerk bepaalt hoe vaak u een koekoeksklok moet opwinden en hoe u het geluid 's nachts uitzet. De kwaliteit van het uurwerk heeft ook invloed op de levensduur en prestaties van een koekoeksklok.

Dit is wellicht niet de meest leuke of spannende stap in het kiezen van een koekoeksklok, maar wel een hele belangrijke!

Mechanische uurwerken

Mechanische uurwerken zijn het meeste gebruikelijk voor koekoeksklokken uit het Zwarte Woud. Om het VdS-certificaat te krijgen moet een koekoeksklok zelfs aangedreven worden door een mechanisch uurwerk. Omdat deze klokken worden aangestuurd door gewicht en zwaartekracht, functioneren de klokken met een mechanisch uurwerk zonder elektriciteit en zijn ze dus enorm milieuvriendelijk!

Er zijn twee soorten mechanisch uurwerken: het 1-daagse uurwerk en het 8-daagse uurwerk. Beide types zijn mechanische uurwerken, net zoals het vroeger ging. Hierdoor moeten deze types klokken opgewonden worden. Normaal gesproken klinkt de muziek van de 1-daagse koekoeksklokken elk uur en half uur, terwijl de muziek van de 8-daagse klokken alleen op het uur klinkt. De 1-daagse klokken moeten dagelijks worden opgewonden, en de 8-daagse klokken eenmaal per week.

Quartz uurwerken

Quartz uurwerken zijn een betrouwbaar alternatief voor zij die geen mechanisch uurwerk willen. Een klok met een quartz uurwerk wordt aangedreven door batterijen en deze klokken zijn veelal te vinden in de lagere prijsklasse.

In principe zijn quartz koekoeksklokken identiek aan de mechanische koekoeksklokken, op de manier hoe ze worden aangedreven na. Omdat quartz koekoeksklokken een imitatie zijn van de authentieke mechanische klokken komen ze niet in aanmerking voor een VdS-certificaat. Dat gezegd hebbende zijn er producenten die hoge kwaliteit quartz koekoeksklokken maken met een authentiek uiterlijk.

Stap 4: wel of geen muziek?

Muziek kan een leuke toevoeging zijn aan de koekoeksklok en is een belangrijk onderdeel geworden sinds het begin van de 18e eeuw. Met muziek komen de figuurtjes op een koekoeksklok echt tot leven.

Hoewel de muziek uit een koekoeksklok Duits is én alle onderdelen van de koekoeksklok in het Zwarte Woud gemaakt worden, is er één onderdeel van de klok dat in Zwitserland wordt gemaakt: de speeldoos. De Zwitserse speeldozen worden al generatieslang in de bekende klokken geplaatst. Reuge, dat werd opgericht in 1886 en bekend staat om haar premium speeldozen, levert de speeldozen aan de klokkenmakers in het Zwarte Woud en wordt door veel verzamelaars gezien als de standaard. 

De muzikale noten (tonen) van een koekoeksklok variëren van 18 tot 36 tonen. Hoe meer tonen een koekoeksklok heeft, hoe voller het geluid van de muziek klinkt.

De doorsnee koekoeksklok speelt twee populaire Germaanse volksliederen: edelweiss en der fröhliche wanderer. De klokken die de nadruk op de Beierse stijl willen leggen spelen weer anderen nummers, zoals Trink Bruderlein Trink en In Muenchen Steht Ein Hofbraeuhaus.

 • koekoeksklokken met muziek hebben 3 gewichten
 • De muziek van 8-daagse klokken speelt in het algemeen eenmaal per uur
 • De muziek van 1-daagse klokken speelt in het algemeen eenmaal per halfuur
 • De muziek speelt nadat de koekoek heeft gezongen
 • Quartz koekoeksklokken spelen ieder uur muziek en hebben vaak 12 elektronische melodieën

Stap 5: Overweeg animatie

klok animatieToen ik zelf nog een klein jongetje was, was ik altijd gefascineerd bij de koekoek die uit de koekoeksklok kwam en dit trok iedere keer weer mijn aandacht. De muziek die na het gezang van de koekoek speelde liet de klok echt tot leven komen. De klok bij mijn opa en oma was rijkelijk gedecoreerd met een houthakker, een bel en dansers. Anderen klokken hebben daarentegen een ietwat minimalistisch ontwerp, waarbij de koekoek alle aandacht trekt. Hier zijn een paar feiten:

 • Alle koekoeksklokken hebben een koekoek
 • Het geluid van de koekoek varieert door de grootte van de klok en de blaasbalgen
 • Duurdere klokken hebben vaak een vogel die zijn vleugels beweegt wanneer hij zingt
 • Vrijwel alle klokken met figuurtjes spelen muziek en hebben 3 gewichten
 • Jachtklokken met muziek hebben dansers, maar chaletklokken staan het meeste bekend om de animatie.

Stap 6: Kies de juiste slagafstelling

Stelt u eens voor: u heeft net een nieuwe koekoeksklok gekocht en u komt erachter dat u het geluid niet uit kan zetten waardoor u niet lekker kunt slapen. Het is daarom belangrijk om de juiste slagafstelling voor een koekoeksklok te kiezen. Er wordt vaak over de slagafstelling van een koekoeksklok heen gekeken, terwijl het erg belangrijk is om te weten hoe u het geluid uitzet.

Bij een handmatige slagafstelling moet u het geluid van een koekoeksklok handmatig aan en uit zetten. 1-daagse uurwerken hebben vrijwel allemaal een handmatige slagafstelling. Het komt sporadisch voor dat een 1-daagse koekoeksklok een automatische slagafstelling heeft, omdat de slagafstelling tegelijkertijd omgezet kan worden met het opwinden van de klok.

Bij een automatische slagafstelling kan het geluid handmatig aan en uit worden gezet, maar kan dit ook automatisch gedaan worden. Wanneer de schakelaar op automatisch staat, zal de klok automatisch 10 tot 12 uur stil zijn tussen 20.00 en 22.00. 8-daagse klokken hebben vaak een handmatige slagafstelling, maar sommige 8-daagse klokken komen met automatische slagafstelling. Dit zijn voornamelijk de klokken in de hogere prijsklasse.

het geluid van koekoeksklokken met een lichtsensor zal automatisch uit worden gezet wanneer het donker is. Hierdoor hoef u zich geen zorgen te maken over het aan en uit zetten van de slagafstelling! Een koekoeksklok met lichtsensor is altijd voorzien van een quartz uurwerk.

Stap 7: Kies de juiste grootte

Koekoeksklokken komen in verschillende groottes en vormen. Zo zijn er koekoeksklokken die wat breder zijn en klokken die wat langer zijn. Om er zeker van te zijn dat een koekoeksklok daadwerkelijk op de plek past waar u hem wilt ophangen, is het aan te raden om dit nauwkeurig af te meten.

De meeste klokken hebben een grootte tussen de 20 en 45 cm. Echter zijn er ook klokken die vele malen groter zijn, tot wel 90 of 100 cm. Wanneer u een klok uitkiest moet u er rekening mee houden dat de onderkant van de klok op ongeveer op 1,80 meter hoogte moeten hangen in verband met de kettingen en gewichten.  

Stap 8: Maak een budget

Het vinden van een goedkope koekoeksklok is makkelijk. Het vinden van een hoge kwaliteit koekoeksklok die binnen uw budget past kan daarentegen wat tijd kosten.Hoewel de imitaties een stuk goedkoper zijn, missen ze de kwaliteit en karakteristieken van een originele koekoeksklok uit het Zwarte Woud. Er is simpelweg geen substituut voor zo'n klok. Dit is de reden waarom authentieke koekoeksklokken al 3 of 4 generaties lang geproduceerd worden.

De prijzen van koekoeksklokken uit het Zwarte Woud variëren enorm. De handgemaakte klokken beginnen bij €150 voor een mooi 1-daags uurwerk lopen op tot €3000 voor een prachtig gedetailleerd kunstwerk. De volgende vuistregels zijn normaal gesproken van toepassing:

 • 8-daagse klokken zijn duurder dan 1-daage klokken en 1-daagse klokken zijn weer duurder dan quartz klokken;
 • Koekoeksklokken die muziek afspelen zijn duurder dan klokken zonder muziek. De prijs hangt ook af van aan het aantal tonen van de speeldoos en het aantal melodieën dat deze afspeelt;
 • Grotere koekoeksklokken zijn in het algemeen duurder dan kleinere modellen;
 • Hoe meer figuurtjes er op de klok zijn afgebeeld hoe duurder de klok. Verder hangt de prijs af van het feit of deze figuurtjes wel of niet bewegen.
 • Klokken met een handmatige of automatische slagafstelling zijn in het algemeen duurder;
 • Het ontwerp van de behuizing.

Hopelijk heeft dit geholpen met uw zoektocht naar een koekoeksklok! Begin met stijl en pas de rest aan op basis van uw budget. Veel plezier!


Deel dit artikel← Oudere artikelen Nieuwere artikelen →


Geen opmerkingen

Plaats een opmerking