Een authentieke koekoeksklok instellen en installeren

Bij koekoeksklokonline.nl bieden we veel verschillende ontwerpen van koekoeksklokken aan die door verschillende fabrikanten met de hand worden gemaakt. Echter is er in het algemeen wel een stappenplan voor het installeren en instellen van een koekoeksklok. Hierbij het stappenplan hoe u snel en eenvoudig uw koekoeksklok kan installeren. 

Lees ALTIJD eerst de gebruiksaanwijzing van de koekoeksklok om fouten te voorkomen.

Koekoeksklok installeren

Stap 1: Haal de onderdelen van de koekoeksklok voorzichtig uit de doos en leg de klok ondersteboven neer. (bewaar het verpakkingsmateriaal en de doos voor een aantal weken in het geval dat er toch iets kapot gaat).
onderdelen koekoeksklokkoekoeksklok onderdelen 2

Stap 2: Haal de achterklep van de koekoeksklok, haal de blaasbalg klepjes van de blaasbalgen en verwijder het papier dat tussen de gong spiraal zit. Zet hierna de achterklep weer op de koekoeksklok.
achterklep koekoeksklok
blaasbalg klepjes
gong spiraal klok

Stap 3: Hang de koekoeksklok aan de muur (kijk in het volgende kopje voor meer details of klik hier).

Stap 4: Maak de kettingen voorzichtig los en zorg ervoor dat ze niet door elkaar zitten.
kettingen losmaken koekoeksklok
Kettingen losmaken

Stap 5: Maak het deurtje van de koekoek open
hendeltje open koekoeksklok

Stap 6: Hang de slinger en de gewichten aan de klok en wind de klok op zodat de gewichten tegen de onderkant van de klok zitten (dit is natuurlijk waar de installatie van een quartz uurwerk anders is).
Slinger koekoeksklok vastzetten
gewichten goed ophangen koekoeksklok

Stap 7: Zet de slagafstelling om.
slagafstelling

Stap 8: Trek de slinger naar links of rechts en laat hem los om de klok te starten.
slingeruurwerk starten

Stap 9: Om te controleren dat de koekoeksklok correct werkt kun u de lange wijzer naar het dichtstbijzijnde uur of half uur zetten om de koekoek en de muziek te horen spelen. Zorg ervoor dat de koekoek en de muziek volledig is uitgespeeld voordat u de lange wijzers nogmaals verzet. U kunt dit proces zo vaak herhalen als u maar wilt!

Koekoeksklok ophangen

Een koekoeksklok ophangen aan een schroef die in een gaatje in de muur zit is veelal de veiligste manier om de klok op te hangen. Gebruik hiervoor een schroef van minstens 5 cm en zorg ervoor dat er minstens 1 tot 1,5 cm uit de muur steekt zodat de klok gemakkelijk aan de schroef kan worden gehangen. Daarnaast is het aan te raden om een schroef met een grote kop te gebruiken.
koekoeksklok ophangen

De juiste hoogte
Wat is de juiste hoogte om een koekoeksklok op te hangen? Het juiste antwoord is op ongeveer 1,80 meter zodat de kettingen niet op de grond hangen wanneer de klok volledig is opgewonden. Voor kleinere koekoeksklokken kan de klok wellicht wat lager opgehangen worden.

Houdt er rekening mee dat authentieke koekoeksklokken zo zijn ontworpen dat ze het mooiste zijn wanneer ze net boven de zichtlijn hangen. De bodem van de behuizing van een grotere klok (dus niet de gewichten) zullen ongeveer 1.50 meter boven de grond moeten zitten en de schroef waaraan de klok wordt opgehangen op 1.80 meter. Het is afgeraden om de kettingen van de klok korter te maken, zodat de klok lager opgehangen kan worden, omdat de koekoeksklok dan niet meer binnen de garantie valt.

De snelheid en nauwkeurigheid van de koekoeksklokken aanpassen

Stap 1: Zet de slagafstelling van de klok uit, zodat de klok geen muziek afspeelt. Zet de tijd nooit vooruit wanneer de koekoek of muziek speelt. Wacht gewoon eventjes totdat de koekoek en de muziek klaar zijn met spelen. Wanneer de koekoek en de muziekdoos geen geluid maken kunt u de tijd verzetten.

Stap 2: Beweeg de grote wijzer voorzichtig om de juiste tijd in te stellen. Het kan zijn dat u de grote wijzer een aantal keer rond moet draaien om de juiste tijd te krijgen. Gebruik nooit de kleine wijzer om de tijd te verzetten, gebruik alleen de grote wijzer

Stap 3: Laat de klok voor ongeveer 4 uur lopen om te zien of hij te snel of te langzaam gaat. Wanneer u weet hoeveel minuten de klok voor of achter loopt in een periode van 4 uur, vermenigvuldig u dat nummer met 6 om te weten hoeveel de klok voor of achter loopt in een periode van 24 uur.

Voorbeeld: uw klok was 4 minuten te traag over een periode van 4 uur. Dat betekent dat de klok 24 minuten te traag is over een periode van 24 uur (4 minuten x 6 = 24 minuten).

Stap 4: Om de snelheid van de klok aan te passen zul u het esdoorn blad dat aan de slinger zit moeten verhogen of verlagen. Als de klok te traag loopt moet u het blad naar boven bewegen en als de klok te snel loopt moet u het blad naar beneden bewegen. Hoe ver u het esdoorn blad precies naar beneden of boven moet bewegen ligt aan hoeveel u klok afwijkt van de tijd.

tijd aanpassen slingeruurwerk

Vuistregel: Voor elke halve centimeter dat u het blad naar boven of beneden beweegt zal er een verschil van ongeveer 8 minuten zijn over een periode van 24 uur.  Dus in ons voorbeeld waarbij de klok 24 minuten achter loopt over een periode van 24 uur, zul u het esdoorn blad aan de slinger ongeveer 3 centimeter naar boven moeten bewegen om de tijd aan te passen.

In het algemeen zijn onze leveranciers erg goed in de tijd goed zetten voordat de klok wordt verzonden. Hierdoor zijn de wijzigingen erg klein of zijn ze niet nodig. Mocht de klok toch niet helemaal nauwkeurig lopen pas de tijd dan aan met kleine wijzigingen. Dit klusje kan wat geduld vereisen! 

 


Deel dit artikel← Oudere artikelen Nieuwere artikelen →


19 opmerkingen

 • De ultieme Koekoeksklok installatiehandleiding – Koekoeksklokonline.nl
  awowhgcvvi
  [url=http://www.gt5786jlrx78clj0t9m96rjk59t6i646s.org/]uwowhgcvvi[/url]
  wowhgcvvi http://www.gt5786jlrx78clj0t9m96rjk59t6i646s.org/

  wowhgcvvi op
 • De ultieme Koekoeksklok installatiehandleiding – Koekoeksklokonline.nl
  ayxtdbsirhe
  yxtdbsirhe http://www.gm3g653hs1pj8qx2q693u2i2o1q36h2ns.org/
  [url=http://www.gm3g653hs1pj8qx2q693u2i2o1q36h2ns.org/]uyxtdbsirhe[/url]

  yxtdbsirhe op
 • De ultieme Koekoeksklok installatiehandleiding – Koekoeksklokonline.nl
  azytsykbktj
  zytsykbktj http://www.gjo78ew4agulsa914c60b7142g1513cfs.org/
  [url=http://www.gjo78ew4agulsa914c60b7142g1513cfs.org/]uzytsykbktj[/url]

  zytsykbktj op
 • De ultieme Koekoeksklok installatiehandleiding – Koekoeksklokonline.nl
  aebmdoobxt
  [url=http://www.gc34td1q2f0vn0p0e13h665j6czq729ws.org/]uebmdoobxt[/url]
  ebmdoobxt http://www.gc34td1q2f0vn0p0e13h665j6czq729ws.org/

  ebmdoobxt op
 • De ultieme Koekoeksklok installatiehandleiding – Koekoeksklokonline.nl
  plnepnwe http://www.gz80ip5ok0n110160tsbt5gufd218v80s.org/
  [url=http://www.gz80ip5ok0n110160tsbt5gufd218v80s.org/]uplnepnwe[/url]
  aplnepnwe

  plnepnwe op

Plaats een opmerking


Gerelateerde artikelen