Koekoeksklok Repareren: de volledige Handleiding

koekoeksklok repareren

Een koekoeksklok die niet naar behoren werkt kan tot veel frustratie lijden. U wilt natuurlijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost, maar wilt aan de andere kant ook niet te veel geld uitgeven bij een klokkenmaker als het om een klein probleem gaat dat wellicht zelf op te lossen is.

Daarnaast worden koekoeksklokken lang niet door alle klokkenmakers geaccepteerd, waardoor u waarschijnlijk een aantal kilometers moet reizen om de klok te repareren. In deze handleiding geven we u daarom een compleet overzicht over hoe u eenvoudige problemen met uw koekoeksklok gemakkelijk zelf oplost. Als deze handelingen niet helpen om het probleem met uw koekoeksklok op te lossen neem dan contact op met een klokkenmaker of met ons. Het is dan niet aan te raden om zelf wat te proberen! Deze handelingen kunnen invloed hebben op de garantie van de koekoeksklok!

De meest voorkomende problemen

Mijn klok loopt niet gelijk

Een klok die voor of achter loopt is een van de meest voorkomende problemen voor mensen met een koekoeksklok. Dit is meestal veroorzaakt doordat de klok niet helemaal recht aan de muur hangt.

Omdat de klok wordt aangedreven door de slinger die beweegt, is het essentieel dat de klok recht hangt. De slinger moet er namelijk net zo lang over doen om naar links of rechts te slingeren (één seconde voor een heen en weer beweging).

Klinkt het tik-tak geluid van de klok onregelmatig? Dan hangt de klok waarschijnlijk scheef.

Koekoeksklok recht hangen

 

Hangt u klok recht maar maakt de slinger nog steeds een onregelmatig tik-tak geluid? Dan ligt het waarschijnlijk aan een ander onderdeel van uw koekoeksklok. Het kan namelijk voorkomen dat het draadje dat de slinger met het uurwerk verbindt is verbogen tijdens de verzending of tijdens het uitpakken. Gelukkig is er een eenvoudige manier om het draadje weer goed te buigen.

Pak een brede schroevendraaier om het draadje naar links of naar rechts te buigen. Als de koekoeksklok naar links gekanteld moet worden voordat hij een regelmatig tik-tak geluid maakt, buigt u het draadje dat de slinger met het uurwerk verbindt naar links. Als de koekoeksklok naar rechts gekanteld moet worden voordat hij een regelmatig tik-tak geluid maakt, buigt u het draadje dat de slinger met het uurwerk verbindt naar rechts.

Koekoeksklok repareren
draadje slinger buigen mechanisch uurwerk

 

Geeft uw klok de tijd nog steeds verkeerd aan? Kijk dan eens naar de wijzers van de koekoeksklok. Het kan voorkomen dat de wijzers te dicht op elkaar zitten waardoor er wrijving ontstaat.

Probeer de grote wijzer met de klok mee te bewegen tot het punt dat de kleine wijzer en de grote wijzers elkaar een klein beetje overlappen. Bijvoorbeeld, zet de klok op 5 voor 12 om te controleren of de klok eventjes stopt wanneer de kleine wijzer en de grote wijzer elkaar overlappen.

Is dit het geval? Probeer dan de kleine wijzer voorzichtig tegen de klok te duwen om hem in de juiste positie te krijgen. Dit zorgt er dan voor dat de wijzers los van elkaar zitten en dat de klok zonder problemen kan lopen.

klok loopt te langzaam

 

Als de klok wel regelmatig tikt maar de klok te snel of te langzaam loopt, kunt u het esdoorn blad dat aan de slinger vastzit bewegen. Hoe ver u het esdoorn blad precies naar beneden of boven moet bewegen ligt aan hoeveel uw klok afwijkt van de tijd.

Vuistregel: Voor elke halve centimeter dat u het blad naar boven of beneden beweegt zal er een verschil van ongeveer 8 minuten zijn over een periode van 24 uur.  Dus in het geval dat de klok 24 minuten achter loopt over een periode van 24 uur, zult u het esdoorn blad aan de slinger ongeveer 3 centimeter naar boven moeten bewegen om de tijd aan te passen.

Klok koekoekt niet naar behoren

Het geluid van de koekoek is het mooiste van een koekoeksklok. Als de koekoek niet zingt kan dat door een aantal dingen worden veroorzaakt.

Allereerst is het belangrijk de klok goed is uitgepakt en is opgehangen. Zorg ervoor dat al het papier dat tussen de onderdelen van de klok zit is verwijderd.

Daarna moet u er zeker van zijn dat het hendeltje bij de deur van de koekoeksklok is geopend, zodat de koekoek vrij kan bewegen en zingen.

hendeltje openen koekoeksklok

Verder moet u de blaasbalg kleppen van de blaasbalgen verwijderen. Dit kunt u doen daar de achterkant van de klok open te maken. Deze kleppen hebben vaak een felgekleurd label waarop staat dat ze moeten worden verwijderd.

Heeft u de klok helemaal correct geïnstalleerd maar werkt de koekoek nog steeds niet? Kijk dan of het draadje dat de koekoek aandrijft onder de staart van de koekoek zit, in plaats van erboven. Is dit niet het geval? Buig het draadje dan totdat het onder de staart van de koekoek zit.

Koekoeksklok repareren

Koekoeksklok repareren

Verder moeten de draadjes die de blaasbalgen met het uurwerk verbinden niet verbogen zijn.

koekoeksklok binnenkant

Als laatste moet u controleren of de slagafstelling niet op aan staat, maar op automatisch of uit.

slagafstelling koekoeksklok

De muziek van mijn koekoeksklok speelt niet correct

Er zijn een aantal dingen die u gemakkelijk zelf kunt doen om de muziek van een koekoeksklok te repareren. Allereerst moet u controleren of de slagafstelling op de juiste positie staat.

Een van de meest voorkomende problemen met de muziekdoos van de koekoeksklok is dat de muziek niet stopt met spelen nadat de koekoek heeft gezongen.

Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de koperen hefboom niet precies in een gaatje van de zijkant van de muziekdoos valt (wat er voor zorgt dat de muziek stopt met spelen).

muziekdoos koekoeksklok

Gebruik een punttang om de koperen hefboom voorzichtig te buigen zodat deze in het gaatje aan de zijkant van de muziekdoos kan vallen en de muziek stopt met spelen.


hefboom muziekdoos
koekoeksklok muziekdoos

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de witte rubberen stop die de hefboom vrijlaat niet goed staat waardoor de muziek niet gestart kan worden. Duw deze rubberen stop een heel klein beetje (1 millimeter) naar beneden om het probleem op te lossen.

muziekdoos speelt niet

Een ander onderdeel dat ook problemen veroorzaakt is het gebogen draadje dat de waaier belemmert. Dit gebogen draadje kan er voor zorgen dat de muziekdoos niet wordt geactiveerd. Verder kan dit draadje er voor zorgen dat de muziek met een ratelend geluid wordt afgespeeld en beïnvloedt het de timing van de muziek (waardoor de koekoek op hetzelfde moment zingt als de muziek speelt).

Dit kan opgelost worden door het draadje een klein beetje te buigen in de positie dat het draadje de waaier niet aanraakt wanneer de muziek moet spelen, maar er wel voor zorgt de muziek niet speelt wanneer de koekoek aan het zingen is.


koekoeksklok
koekoeksklok repareren

Als de muziek nog steeds niet afspeelt nadat de koekoek heeft gezongen, kijk dan of het dubbele draad op de juiste manier is aangesloten. Als het nodig is kun u dit onderdeel aandraaien met een schroevendraaier.


koekoeksklok

Als laatste kunt u het draadje dat de koperen hefboom in werking zet buigen. Buig dit draadje zo dat het net over de koperen hefboom hangt wanneer de klok niet actief is.


draadje buigen koekoeksklok
muziek koekoeksklok

Problemen met de wijzers van de klok

Als de wijzers van uw klok hangen moet er zeker iets aan gedaan worden. Gelukkig is het repareren en aanpassen van de wijzers een vrij eenvoudige taak.klok wijzers

Als de grote wijzer in de verkeerde positie staan en de koekoek op het verkeerde moment uit zijn kooi komt, kan u een punttang gebruiken om de moer van de wijzers losser te maken en de grote wijzer goed te positioneren zodat de koekoek op elk heel en half uur zingt. Draai hierna de moer van de wijzers weer vast.

Als de uren niet overeenkomen met het aantal keer dat de koekoek luidt (bijvoorbeeld 6 keer om 8 uur en 10 keer om 12 uur), kunt u de moer van de wijzers losser maken met een punttang. Hierna kunt u de kleine wijzer in positie brengen. Duw de wijzer tegen de wijzerplaat en draai de wijzer weer aan. Test nu of de koekoek net zo vaak zingt als het aantal uren.

Als uw klok houten wijzers gebruikt heeft u misschien een beetje lijm nodig om de wijzer opnieuw vast te maken. Ben hier echter extreem voorzichtig mee!

Klinkt dit ingewikkeld of vaag? Bekijk dan de video hieronder die laat zien hoe u verschillende problemen met de wijzers kan oplossen!

Klokkenmakers

Een authentieke koekoeksklok is veel meer dan een souvenirtje. Elk klok is een uniek kunstwerk dat met veel aandacht is gemaakt. Om de klok zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk dat deze goed wordt onderhouden.

Hoewel de handelingen en tips om een koekoeksklok te repareren gemakkelijk zijn uit te voeren en er niet heel veel mis kan gaan, is het voor ons wel belangrijk te melden dat deze handelingen invloed kunnen hebben op de garantie van onze klokken. 

Wilt u hier liever geen risico in nemen? Neem dan contact op met de klokkenmakers in ons netwerk die jarenlange ervaring hebben met het repareren van koekoeksklokken. Daarnaast kunnen alle klokken met een VdS-certificaat gerepareerd worden bij de onderhoudscentrums die over de hele wereld zijn gevestigd.

 


Deel dit artikel← Oudere artikelen Nieuwere artikelen →


9 opmerkingen

 • Hoi Johan, bedankt voor je bericht! Het is van belang dat de slinger er net zo lang over doet om van links als naar rechts te bewegen, en dit is enkel mogelijk wanneer de klok recht hangt. Voor meer informatie raad ik u aan om de officiële reparatie video van de VdS te bekijken via de volgende link:
  https://www.youtube.com/watch?v=K04b6Cu9c84&t=2s

  koekoeksklokonline.nl op
 • Een klok die voor of achter loopt is een van de meest voorkomende problemen voor mensen met een koekoeksklok. Dit is meestal veroorzaakt doordat de klok niet helemaal recht aan de muur hangt.
  Omdat de klok wordt aangedreven door de slinger die beweegt, is het essentieel dat de klok recht hangt. De slinger moet er namelijk net zo lang over doen om naar links of rechts te slingeren (één seconde voor een heen en weer beweging).
  reactie:
  Als een klok scheef hangt kan deze toch goed afgesteld worden. En een seconde voor de heen en weer beweging is afhankelijk van de slingerlengte!

  Toon Michiels op
 • Goeden avond, ik heb een koekoeksklok uit ongeveer 1958 die van mijn oma is geweest. Jaren bij mijn ouders gehangen, in de schuur terecht gekomen voor zo’n 25 jaar, en begin dit jaar naar mijn. Kast was zwaar beschadigd omdat hij ooit bij mijn ouders van de muur kwam. Gelukkig door mijn vader alles met plakband vastgezet zodat ik alles weer in elkaar kon lijmen. Blaasbalgjes vernieuwd en het uurwerk gereinigd. Hij heeft toen een week of wat gelopen, maar niet geslagen. Nu kan ik dat niet loslaten, dus op een bok gemonteerd, vergrotingsloeplamp erop, en maar kijken en luisteren. Wat dingen afgesteld. Nu slaat hij wèl. 1x op het half uur, en 13 x op het hele uur. Er zal nog iets afgesteld moeten worden, maar wat!
  Graag uw antwoord
  Gr. Mario

  Mario op
 • Het kettinkje van de klok is eraf gelopen. Dus de koekoek doet het niet. Klok loopt wel. Kan ik het kettinkje er zelf weer opzetten denkt u?
  Met vriendelijke groeten
  Yvonne

  De vries op
 • Ik heb een mooiekoekkieksklok met een swiss musical movement ….. mijn ketting is er door heen dus loop hij niet meer goed ….. hoe krijg ik de ketting er weer in? …. dank u wel

  J spierenburg van der kieft op

Plaats een opmerking