koekoeksklok repareren

Een koekoeksklok die niet naar behoren werkt kan tot veel frustratie lijden. U wilt natuurlijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost, maar wilt aan de andere kant ook niet te veel geld uitgeven bij een klokkenmaker als het om een klein probleem gaat dat wellicht zelf op te lossen is.

Daarnaast worden koekoeksklokken lang niet door alle klokkenmakers geaccepteerd, waardoor u waarschijnlijk een aantal kilometers moet reizen om de klok te repareren. In deze handleiding geven we u daarom een compleet overzicht over hoe u eenvoudige problemen met uw koekoeksklok gemakkelijk zelf oplost. Als deze handelingen niet helpen om het probleem met uw koekoeksklok op te lossen neem dan contact op met een klokkenmaker of met ons. Het is dan niet aan te raden om zelf wat te proberen! Deze handelingen kunnen invloed hebben op de garantie van de koekoeksklok!

Inhoudsopgave

  1. Mijn klok loopt niet gelijk
  2. Klok koekoekt niet naar behoren
  3. De muziek van mijn koekoeksklok speelt niet correct
  4. Problemen met de wijzers van de klok
  5. Wanneer naar de klokkenmaker?

Mijn klok loopt niet gelijk

Een klok die voor of achter loopt is een van de meest voorkomende problemen voor mensen met een koekoeksklok. Dit is meestal veroorzaakt doordat de klok niet helemaal recht aan de muur hangt.

Omdat de klok wordt aangedreven door de slinger die beweegt, is het essentieel dat de klok recht hangt. De slinger moet er namelijk net zo lang over doen om naar links of rechts te slingeren (één seconde voor een heen en weer beweging).

Klinkt het tik-tak geluid van de klok onregelmatig? Dan hangt de klok waarschijnlijk scheef.

Koekoeksklok recht hangen

 

Hangt u klok recht maar maakt de slinger nog steeds een onregelmatig tik-tak geluid? Dan ligt het waarschijnlijk aan een ander onderdeel van uw koekoeksklok. Het kan namelijk voorkomen dat het draadje dat de slinger met het uurwerk verbindt is verbogen tijdens de verzending of tijdens het uitpakken. Gelukkig is er een eenvoudige manier om het draadje weer goed te buigen.

Pak een brede schroevendraaier om het draadje naar links of naar rechts te buigen. Als de koekoeksklok naar links gekanteld moet worden voordat hij een regelmatig tik-tak geluid maakt, buigt u het draadje dat de slinger met het uurwerk verbindt naar links. Als de koekoeksklok naar rechts gekanteld moet worden voordat hij een regelmatig tik-tak geluid maakt, buigt u het draadje dat de slinger met het uurwerk verbindt naar rechts.

Koekoeksklok repareren
draadje slinger buigen mechanisch uurwerk

 

Geeft uw klok de tijd nog steeds verkeerd aan? Kijk dan eens naar de wijzers van de koekoeksklok. Het kan voorkomen dat de wijzers te dicht op elkaar zitten waardoor er wrijving ontstaat.

Probeer de grote wijzer met de klok mee te bewegen tot het punt dat de kleine wijzer en de grote wijzers elkaar een klein beetje overlappen. Bijvoorbeeld, zet de klok op 5 voor 12 om te controleren of de klok eventjes stopt wanneer de kleine wijzer en de grote wijzer elkaar overlappen.

Is dit het geval? Probeer dan de kleine wijzer voorzichtig tegen de klok te duwen om hem in de juiste positie te krijgen. Dit zorgt er dan voor dat de wijzers los van elkaar zitten en dat de klok zonder problemen kan lopen.

klok loopt te langzaam

 

Als de klok wel regelmatig tikt maar de klok te snel of te langzaam loopt, kunt u het esdoorn blad dat aan de slinger vastzit bewegen. Hoe ver u het esdoorn blad precies naar beneden of boven moet bewegen ligt aan hoeveel uw klok afwijkt van de tijd.

Vuistregel: Voor elke halve centimeter dat u het blad naar boven of beneden beweegt zal er een verschil van ongeveer 8 minuten zijn over een periode van 24 uur.  Dus in het geval dat de klok 24 minuten achter loopt over een periode van 24 uur, zult u het esdoorn blad aan de slinger ongeveer 3 centimeter naar boven moeten bewegen om de tijd aan te passen.

Klok koekoekt niet naar behoren

Het geluid van de koekoek is het mooiste van een koekoeksklok. Als de koekoek niet zingt kan dat door een aantal dingen worden veroorzaakt.

Allereerst is het belangrijk de klok goed is uitgepakt en is opgehangen. Zorg ervoor dat al het papier dat tussen de onderdelen van de klok zit is verwijderd.

Daarna moet u er zeker van zijn dat het hendeltje bij de deur van de koekoeksklok is geopend, zodat de koekoek vrij kan bewegen en zingen.

hendeltje openen koekoeksklok

Verder moet u de blaasbalg kleppen van de blaasbalgen verwijderen. Dit kunt u doen daar de achterkant van de klok open te maken. Deze kleppen hebben vaak een felgekleurd label waarop staat dat ze moeten worden verwijderd.

Heeft u de klok helemaal correct geïnstalleerd maar werkt de koekoek nog steeds niet? Kijk dan of het draadje dat de koekoek aandrijft onder de staart van de koekoek zit, in plaats van erboven. Is dit niet het geval? Buig het draadje dan totdat het onder de staart van de koekoek zit.

Koekoeksklok repareren

Koekoeksklok repareren

Verder moeten de draadjes die de blaasbalgen met het uurwerk verbinden niet verbogen zijn.

koekoeksklok binnenkant

Als laatste moet u controleren of de slagafstelling niet op aan staat, maar op automatisch of uit.

slagafstelling koekoeksklok

De muziek van mijn koekoeksklok speelt niet correct

Er zijn een aantal dingen die u gemakkelijk zelf kunt doen om de muziek van een koekoeksklok te repareren. Allereerst moet u controleren of de slagafstelling op de juiste positie staat.

Een van de meest voorkomende problemen met de muziekdoos van de koekoeksklok is dat de muziek niet stopt met spelen nadat de koekoek heeft gezongen.

Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de koperen hefboom niet precies in een gaatje van de zijkant van de muziekdoos valt (wat er voor zorgt dat de muziek stopt met spelen).

muziekdoos koekoeksklok

Gebruik een punttang om de koperen hefboom voorzichtig te buigen zodat deze in het gaatje aan de zijkant van de muziekdoos kan vallen en de muziek stopt met spelen.


hefboom muziekdoos
koekoeksklok muziekdoos

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de witte rubberen stop die de hefboom vrijlaat niet goed staat waardoor de muziek niet gestart kan worden. Duw deze rubberen stop een heel klein beetje (1 millimeter) naar beneden om het probleem op te lossen.

muziekdoos speelt niet

Een ander onderdeel dat ook problemen veroorzaakt is het gebogen draadje dat de waaier belemmert. Dit gebogen draadje kan er voor zorgen dat de muziekdoos niet wordt geactiveerd. Verder kan dit draadje er voor zorgen dat de muziek met een ratelend geluid wordt afgespeeld en beïnvloedt het de timing van de muziek (waardoor de koekoek op hetzelfde moment zingt als de muziek speelt).

Dit kan opgelost worden door het draadje een klein beetje te buigen in de positie dat het draadje de waaier niet aanraakt wanneer de muziek moet spelen, maar er wel voor zorgt de muziek niet speelt wanneer de koekoek aan het zingen is.


koekoeksklok
koekoeksklok repareren

Als de muziek nog steeds niet afspeelt nadat de koekoek heeft gezongen, kijk dan of het dubbele draad op de juiste manier is aangesloten. Als het nodig is kun u dit onderdeel aandraaien met een schroevendraaier.


koekoeksklok

Als laatste kunt u het draadje dat de koperen hefboom in werking zet buigen. Buig dit draadje zo dat het net over de koperen hefboom hangt wanneer de klok niet actief is.


draadje buigen koekoeksklok
muziek koekoeksklok

Problemen met de wijzers van de klok

Als de wijzers van uw klok hangen moet er zeker iets aan gedaan worden. Gelukkig is het repareren en aanpassen van de wijzers een vrij eenvoudige taak.klok wijzers

Als de grote wijzer in de verkeerde positie staan en de koekoek op het verkeerde moment uit zijn kooi komt, kan u een punttang gebruiken om de moer van de wijzers losser te maken en de grote wijzer goed te positioneren zodat de koekoek op elk heel en half uur zingt. Draai hierna de moer van de wijzers weer vast.

Als de uren niet overeenkomen met het aantal keer dat de koekoek luidt (bijvoorbeeld 6 keer om 8 uur en 10 keer om 12 uur), kunt u de moer van de wijzers losser maken met een punttang. Hierna kunt u de kleine wijzer in positie brengen. Duw de wijzer tegen de wijzerplaat en draai de wijzer weer aan. Test nu of de koekoek net zo vaak zingt als het aantal uren.

Als uw klok houten wijzers gebruikt heeft u misschien een beetje lijm nodig om de wijzer opnieuw vast te maken. Ben hier echter extreem voorzichtig mee!

Klinkt dit ingewikkeld of vaag? Bekijk dan de video hieronder die laat zien hoe u verschillende problemen met de wijzers kan oplossen!

Wanneer naar de klokkenmaker?

Een authentieke koekoeksklok is veel meer dan een souvenirtje. Elk klok is een uniek kunstwerk dat met veel aandacht is gemaakt. Om de klok zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk dat deze goed wordt onderhouden.

Hoewel de handelingen en tips om een koekoeksklok te repareren gemakkelijk zijn uit te voeren en er niet heel veel mis kan gaan, is het voor ons wel belangrijk te melden dat deze handelingen invloed kunnen hebben op de garantie van onze klokken. 

Wilt u hier liever geen risico in nemen? Neem dan contact op met de klokkenmakers in ons netwerk die jarenlange ervaring hebben met het repareren van koekoeksklokken. Daarnaast kunnen alle klokken met een VdS-certificaat gerepareerd worden bij de onderhoudscentrums die over de hele wereld zijn gevestigd.

 

Authentieke koekoeksklok

37 opmerkingen

Harmke

Harmke

Hallo kunt u mij helpen mijn Koekkoek komt niet naar buiten het deurtje gaat niet ver genoeg open
Verder loopt hij goed

Ben jansen

Ben jansen

Geachte heren.
De koekkoeks klok loopt goed maar de wijzers blijven stilstaan en de koekkoek doet het ook niet,
kunt u mij helpen, aub gr Ben Jansen.
6 dez 2022

Samuel Blok

Samuel Blok

Mijn koekoeksklok tikt niet goed er zit een dennenappel aan de anderen kant van het op wint draad en als ik daar meer gewicht aan hang gaat hij het doen maar dan hangt er best wel veel aan en het hoort te werken met 1 dennenappel wat is het probleem

Vriendelijke groet, samuel

Johan

Johan

Koekkoek blijft door koekoekken,
wat is het probleem?

 A.j. zondag

A.j. zondag

Mijn koekoeksklok blijft achtet elkaar door koekoeken daar zit achtetop een groot tandwiel met inkeepingen waar een pal in moet vallen om het helen en halve uur soms valt hij er in maar meestal wipt hij er gelijk weer uit

Breuker

Breuker

Mijn klok slaat op de hele uren 1 keer en op de halve uren het aantal uren dat ie aan heeft. Is daar een trucje voor?

Rutger

Rutger

Tijdens het opwinden van mijn koekoeksklok is de kettingen van de koekoek geblokkeerd en ik kan deze niet meer verder opwinden.. wat kan ik hieraan doen?

oostendorp

oostendorp

mijn koekoeks klok uit ongeveer 1850 loopt goed alleen telkens wanneer het kwart voor is gaat hij koekoeken de hele uren en ook kwart over slaat hij 1 maal
wat is het probleem

Guido

Guido

Mijn koekoek zingt niet op het half uur, behalve als ik het gewicht de laatste 5 minuten voor het halfuur even oplicht.

Marc Waltman (www.mascanprim.com)

Marc Waltman (www.mascanprim.com)

Wie kan en wil mij helpen. Ik heb een hubert herr koekoeksklokje gevonden. Lopend gekregen, maar ik krijg hem niet aan het koekoeken. De blaasbalgjes beide vervangen. Om de beugel die onder naar de KK gaat zit een “los” veertje… hoe en waar moet dat aan vast ? dient dat voor het geluid…? Kan iemand een fototje sturen vanaf de achterkant zodat ik kan kijken hoe eea zit. Dat veertje zit aan de onderkant vast aan het palletje aan de bovenkant is het los….
Ik ben geen klokkenmaker maar vond dit klokje zo grappig maar ja… niet werkend is ook zo zonde… Wie weet hoor ik van iemand. Op mijn site staat ook mijn telefoonnummer in Frankrijk waar ik woon.

W de Jong

W de Jong

Beste, de klepel van de klok blijft niet gaan. Na een tikje er tegen gegeven te hebben gaat deze even heen en weer maar stopt dan. Wat kan dit zijn? Is er een onderdeel losgeschoten. De klok is een paar keer vervoerd.
Groeten W de Jong

Mireille

Mireille

Beste, de klepel van de klok blijft niet gaan. Na een tikje er tegen gegeven te hebben gaat deze even heen en weer maar stopt dan. Wat kan dit zijn? Is er een onderdeel losgeschoten. De klok is een paar keer vervoerd.
Hartelijke groet Mireille

Johan Plateau

Johan Plateau

Beste,
Heb je soms technische tekening van een klok met 3 kettingen of de werking ervan ?
Mvg,
Johan

torfs luc

torfs luc

Ook ik heb het nylon wieltje stuk van de muziekdoos van mijn koekoeksklok waar kunnen we deze nieuw kopen ?

Max Minartz

Max Minartz

Na het verzetten van zomer naar wintertijd (gedaan door een uur de batterijen te verwijderen), loopt mijn aantal keren van de klok dat hij koekoek zegt niet meer gelijk met de tijd. Zo doet hij maar 6 keer “slaan” bij bv 10 uur. Hoe los ik dit op?

R.Straver

R.Straver

Ik heb mijn koekoeksklok te strak opgewonden (koekoek)
Hij zit nu dus vast en reageert dus niet meer.
Wat moet ik doen?

Hans

Hans

In het speeldoosje van mijn koekoeksklok zit een nylon wieltje waarvan een tandje ontbreekt . Daardoor een vervelend harde repeterende tik tijdens het spelen . Waar kan ik aan zo’n wieltje komen ?

Janette

Janette

Goedemorgen, mijn Koekoeksklok heeft het zelfde euvel als die van Joost. Is deze vraag al beantwoord? Hoor het graag.

J schenkeveld

J schenkeveld

Hallo kan je een koekoeksklok ook olie geven ? En waar ?

JOOST

JOOST

de koekoeksklok werkt niet meer.
als je de slinger aanslingerd , doet die het + – 5 min. en dan valt die stil
ik denk persoonlijk dat de kuisvrouw die te hard opgetrokken heeft en dat er iets vastzit !
kan dit en wat dan ?

Alex

Alex

Ik heb het nieuwe Koekoeksklok met vogel & bladeren 1-Daags August Schwer 24cm
Elke half uur en elke uur koekoek fluit alleen één keer maar. Dus niet om 6 uur 6 keer etc.. Waar is probleem? Alvast bedankt.

Tiemen

Tiemen

Mijn koekoeksklok koekoekt zo vlug .Mijn vraag is kan ook langzamer.

Roland

Roland

Ik heb een koekoeksklok gekocht en zelf afgesteld en loopt nu naar behoren alleen ben er nog niet uit hoe het mechanisme werkt van het deurtje.Deze staat nu constant open.Maar zou na luiden vd klok ip vanzelf dicht moeten gaan.Maar ik zie geen verbinding of veertje waarbij het deurtje zou sluiten.Graag uw advies

Mevr v Rooij

Mevr v Rooij

Beste, Ik en mijn man kochten een Koekoeksklok Model 809 Hekas 8 daags opwinden. Ik had problemen doordat de koekoek vijf minuten voor het hele uur zong. Omdat het onze eerste koekoeksklok is wisten wij niet wat te doen. Na onhandig te werk gaan ook geen koekoek meer als halve en hele uur sloeg. Super dat ik via Whatsapp de link kreeg om zelf te kunnen verhelpen en het lukte mij. Klok doet het weer goed , goede Service.!!!!!!!

peter

peter

Beste,ik heb al 45 jaar een koekkoeks klok en nu werkt mijn melodie niet meer.
ik heb het nagekeken en het is niet meer te maken.Het is slijtage.
Mijn vraag:Zijn er van die doosjes in de handel en hoe kan ik er een kopen.

Karl Crevecoeur

Karl Crevecoeur

Beste. Heb een eenvoudige koekoeksklok gekregen. Hij koekoekt op het hele en het halve uur. Echter altijd maar éénmaal, ongeacht welk uur het is. Wat kan ik hieraan doen? Alvast dank voor Uw antwoord.

Angela

Angela

Koekoeksklok is gevallen. Hout los en ketting eruit. Kunt uw helpen met de reparatie.

Pia

Pia

Eindelijk de oude Klok die Ik gekocht heb weer aan het lopen gekregen.. maar hij stopt telkens.. en met de klepel of dat blaadje doet hij helemaal niets meer :-(
Misschien toch maar een adres van een goede koekoeksklok maken in de buurt ?

koekoeksklokonline.nl

koekoeksklokonline.nl

Hoi Johan, bedankt voor je bericht! Het is van belang dat de slinger er net zo lang over doet om van links als naar rechts te bewegen, en dit is enkel mogelijk wanneer de klok recht hangt. Voor meer informatie raad ik u aan om de officiële reparatie video van de VdS te bekijken via de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?v=K04b6Cu9c84&t=2s

Toon Michiels

Toon Michiels

Een klok die voor of achter loopt is een van de meest voorkomende problemen voor mensen met een koekoeksklok. Dit is meestal veroorzaakt doordat de klok niet helemaal recht aan de muur hangt.
Omdat de klok wordt aangedreven door de slinger die beweegt, is het essentieel dat de klok recht hangt. De slinger moet er namelijk net zo lang over doen om naar links of rechts te slingeren (één seconde voor een heen en weer beweging).
reactie:
Als een klok scheef hangt kan deze toch goed afgesteld worden. En een seconde voor de heen en weer beweging is afhankelijk van de slingerlengte!

Mario

Mario

Goeden avond, ik heb een koekoeksklok uit ongeveer 1958 die van mijn oma is geweest. Jaren bij mijn ouders gehangen, in de schuur terecht gekomen voor zo’n 25 jaar, en begin dit jaar naar mijn. Kast was zwaar beschadigd omdat hij ooit bij mijn ouders van de muur kwam. Gelukkig door mijn vader alles met plakband vastgezet zodat ik alles weer in elkaar kon lijmen. Blaasbalgjes vernieuwd en het uurwerk gereinigd. Hij heeft toen een week of wat gelopen, maar niet geslagen. Nu kan ik dat niet loslaten, dus op een bok gemonteerd, vergrotingsloeplamp erop, en maar kijken en luisteren. Wat dingen afgesteld. Nu slaat hij wèl. 1x op het half uur, en 13 x op het hele uur. Er zal nog iets afgesteld moeten worden, maar wat!
Graag uw antwoord
Gr. Mario

De vries

De vries

Het kettinkje van de klok is eraf gelopen. Dus de koekoek doet het niet. Klok loopt wel. Kan ik het kettinkje er zelf weer opzetten denkt u?
Met vriendelijke groeten
Yvonne

J spierenburg van der kieft

J spierenburg van der kieft

Ik heb een mooiekoekkieksklok met een swiss musical movement ….. mijn ketting is er door heen dus loop hij niet meer goed ….. hoe krijg ik de ketting er weer in? …. dank u wel

J spierenburg van der kieft

J spierenburg van der kieft

Ik heb een mooiekoekkieksklok met een swiss musical movement ….. mijn ketting is er door heen dus loop hij niet meer goed ….. hoe krijg ik de ketting er weer in? …. dank u wel

Siekman

Siekman

Deur van koekoeksklok gaat half open bij het slaan en de koekoek komt niet naar buiten.Als ik de deur verder openzet, komt de koekoek wel naar buiten. Ik hoop op een oplossing. Joke

koekoeksklokonline.nl

koekoeksklokonline.nl

Beste Hans, kunt u ons hier een mail over sturen via het mailadres op onze contact pagina? Dan kunnen we het zo verder op proberen te lossen!

Hans Ahlers

Hans Ahlers

koekoek slaat niet af blijft lopen, geen slagafstelling aan de buitenkant aanwezig. misschien kunt u mij helpen. Hartelijk dank alvast.

Laat een reactie achter