Bent u op zoek naar een taart die al uw gasten versteld zal laten staan? Dan is dit wellicht een leuk recept voor u! De Schwarzwalder kerstentaart (of Zwartewoudtaart) zal niet alleen uw smaakpapillen verrassen door de combinatie van pure chocolade, kersen, room en kersenbrandewijn, maar is daarnaast ook zeker een leuk gespreksonderwerp!

Schwarzwalder kersentaart

Ontstaan

Het Zwarte Woud is een gebied in het Zuidwesten van Duitsland en staat bekend om haar prachtige natuur en diverse landschappen. Hoewel u misschien denkt dat de cake is vernoemd naar het Zwarte Woud gebied is dit niet waar. De taart is vernoemd naar één van de ingrediënten van de taart. Schwarzwälderkirschtorte betekend Zwarte Woud kersentaart in het Duits. De Zwarte Woud taart bestaat uit meerdere lagen chocolade, biscuit, kersen, en slagroom. De naam van de taart komt van de likeur Kirschwasser, dat wordt gebruikt om het beslag te laten rijzen en wordt gebruikt om meer smaak aan de slagroom te geven. In het algemeen geeft het Kirschwasser een rijke smaak aan de taart.

Anderen historici geloven echter dat de taart zijn naam te danken heeft aan de traditionele kledij die wordt gedragen bij de vrouwen in het Zwarte Woud. Deze kleding bestaat uit een zwarte jurk, witte blouse en een bollenhoed met rode of zwarte pompoenen. De taart kan door de chocolade, room en kersen bovenop de taart gezien worden als een soort replica hiervan.

In de 16e eeuw werd er voor het eerst chocolade verwerkt in de gebakjes uit het Zwarte Woud gebied. Zure kersen, die het belangrijkste ingrediënt zijn van het Kirschwasser, werden in dezelfde periode ook populair in dit gebied. Echter kwam de combinatie van kersen en chocolade een stuk later, toen een man met de naam Josef Keller een idee had. Zijn eerste uitvinding was Schwarzwalder Kirsch (vertaling: Zwart Woud kers) in 1915. Keller opende later zijn eigen café en gaf het recept door aan zijn collega August Schaefer.

Tegenwoordig is het originele recept van de Schwarzwalder kersentaart in handen van de zoon van August Schaefer: Claus Schaefer. De taart is nu een bekende traditie uit het Zwarte Woud; in 1949 eindige de taart op de 13e plaats van bekendste taart uit het Zwarte Woud.

Hieronder geven we u het authentieke Schwarzwalder kirschtaart recept!

kersen

Schwarzwalder kersentaart recept

Tijd: ±1 uur | Baktijd: ±35 minuten | Moeilijkheidsgraad: normaal | Calorieën per stukje taart: ±360 kcal

ingrediënten

Taart
6 eieren (eidooier van eiwit gescheiden)
200 gram bloem
250 gram suiker
6 eetlepels heet water
75 gram Maïzena
50 gram Cacao poeder
2 theelepels bakpoeder
Boter (om de bakvorm in te vetten)

Vulling
4 eetlepels Kirsch (of kersensap voor kinderen)
1 pot zure kersen (680 gram op siroop)
25 gram Maïzena
800 ml slagroom
1 pak (8 gram) klop-fix
1 eetlepel suiker

Toppings
Geraspte pure chocolade
Rode kersen

kersentaart bakken

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Roer de eierdooiers met water en wat suiker tot een romige massa tot er geen suikerklonten meer tussen zitten en het een wit-schuimig mengsel is.
  3. meng 200 gram bloem, 75 gram Maïzena, 2 theelepels bakpoeder en 50gram cacao poeder. Zeef deze mix bij de eidooiers en roer het goed om.
  4. Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het beslag
  5. Beboter een bakvorm en schep er het beslag in. Zet dit voor 30 – 35 minuten in de oven en verlaag de temperatuur tijdens het bakken, zodat de temperatuur aan het einde van de baktijd ongeveer 150°C is. Dit zorgt ervoor dat de taart niet inzakt.
  6. Giet de zure kersen af in een kom, zodat u de kersensiroop kunt bewaren. Roer 25 gram Maïzena door een deel van het koude kersensap en breng het resterende kersensap aan de kook. Voeg de mix van koude kersensap en Maïzena er tijdens het koken aan toe en blijf roeren. Haal daarna de mix van het vuur (LET OP: HET VERBRAND SNEL!) en meng de kersensap met de kersen
  7. Snij de taartbodem tweemaal doormidden en voeg 2 eetlepels kirsch toe aan de eerste bodemlaag van de taart en voeg daarna de kersen toe
  8. Klop de slagroom met de slagroomversteviggeer en suiker tot het stijf is. Spreid een klein deel van deze mix dun over de inmiddels afgekoelde kersenpasta. Plaats de volgende taartbodem op de taart, druk het zachtjes aan, en voeg dan de mix van kersenpasta en slagroom toe. Voeg hierna de resterende 2 eetlepels kirsch toe.
  9. Plaatst de laatste taartbodem op de taart en smeer deze in met ongeveer de helft van de slagroom. Druk hierna de taart zachtjes aan.
  10. Giet ongeveer 3 eetlepels van de resterende slagroom over in een spuitzak. Werk de buitenkant van de taart af met de resterende room en spray 16 toefjes slagroom met de spuitzak. Voeg op elk toefje een kers toe en bestrooi de buitenkant van de taart met geraspte chocolade

 

Guten Apetit!

 

Leuk feitje
Het wereldrecord van grootste Schwarzwalder kersentaart is gezet bij de K&D bakkerij in Duitsland op 16 juli 2006. De taart was ongeveer 80 m2 en woog 3000 kilo! Voor het maken van deze taart gebruikte ze 700 liter slagroom, 5600 eieren, 800 kilo kersen, 40 kilo geraspte chocolade en 120 liter Kirsch!

Zwarte woud

Laat een reactie achter