Er zijn veel verschillende koekoeksklokken, echter kunnen alleen de mechanische uurwerken uit het Zwarte Woud in Duitsland beschouwd worden als échte authentieke koekoeksklokken. Voor meer dan 300 jaar zijn de ambachtsmannen uit het Zwarte Woud bezig met het behouden van de kunst van de klokkenmakerij. Tot de dag van vandaag worden dezelfde mechanismes, onderdelen en constructies gebruikt als in het begin van de 18e eeuw. Om deze traditie van het klokken maken in het Zwarte Woud voort te zetten, hebben de klokkenmakers in het Zwarte Woud in 1987 de Zwarte Woud Associatie opgezet (Verein die Schwarzwalduhr (VdS)).

De Zwarte Woud Associatie

Koekoeksklokken certificaat

De Zwarte Woud associatie bestaat uit klokkenmakers, handelaars, experts en verzamelaars die gepassioneerd zijn om de koekoeksklok op de traditionele manier te doen voortbestaan. Ongeveer 90% van alle producenten in authentieke koekoeksklokken is lid van de VdS. De leden van de associatie hebben duidelijke richtlijnen opgesteld om te bepalen of een klok voldoet aan de eisen van een authentieke koekoeksklok uit het Zwarte Woud. Dit verzekert u, de koper, dat u een koekoeksklok koopt die gemaakt is met dezelfde mechanismes en werkwijzes als dat jaren geleden gebeurden.

De voorzitter van de associatie, Ingolf Haas, verwoordt het als volgt: ‘onze klanten verwachten dat onze mechanische koekoeksklokken lang mee gaan en niet enkel van goedkope materialen zijn gemaakt. Dat is hetgeen wat onze klokken onderscheidt van alle andere koekoeksklokken. In de laatste jaren wordt het namelijk steeds lastiger voor consumenten om een weloverwogen keuze te maken, door de vele namaak producten uit het verre Oosten. Het keurmerk van de Zwarte Woud Associatie houdt de reputatie van de koekoeksklok hoog.' Elk jaar kiest de Zwarte Woud Associatie een koekoeksklok voor koekoeksklok van het jaar. Deze Prijs  representeert de kunst, integriteit en standaard van de Zwarte Woud koekoeksklok van dat jaar.

Wat maakt een koekoeksklok authentiek?

Een koekoeksklok kan worden gezien als een authentieke koekoeksklok uit het Zwarte Woud als de klok en al zijn onderdelen - alles van de blaasbalgen tot aan de decoratieve details – exclusief met de hand zijn gemaakt in het Zwarte Woud. In Duitsland. Verder moet de koekoeksklok volledig van hout zijn gemaakt, op het uurwerk na, dat is gemaakt van koper. Daarnaast moet de klok lopen op een mechanisch uurwerk, zoals dat jaren geleden ook ging. De mechanische uurwerken zijn koekoeksklokken die volledig werken op de zwaartekracht, ze hebben hierdoor dus geen batterijen nodig.

Vrijwel alle koekoeksklok producenten uit het Zwarte Woud maken gebruik van de REGULA uurwerken van SBS Feintechnik. De uurwerken van SBS Feintechnik zijn van hoge kwaliteit en erg geliefd bij veel koekoeksklokkenverzamelaars. Er is toch nog één fabrikant die ook de uurwerken in de eigen werkplaats maakt, namelijk Hubert Herr. Authentieke koekoeksklokken worden dus alleen mechanisch aangedreven en worden volledig gemaakt in het Zwarte Woud in Duitsland.

authentieke koekoeksklok

VdS Keurmerk

Om er zeker van te zijn dat u koekoeksklok voldoet aan de voorwaarde van een authentieke koekoeksklok heeft de Zwarte Woud associatie dus het VdS-keurmerk ontwikkeld. Als u klok voldoet aan dit keurmerk, is de klok dus gemaakt in het Zwarte Woud in Duitsland bij een producent die lid is van de Zwarte Woud associatie en volledig mechanisch aangedreven. In 2006 kreeg dit keurmerk bescherming van het Duitse handelsmerkenbureau. Ook kunt u met dit keurmerk gemakkelijk achterhalen in welk jaar de klok is gefabriceerd met het keurmerk, zolang de klok na 2006 is gemaakt. Hoewel veel klokkenmakers aangeven Zwarte Woud koekoeksklokken te fabriceren, zijn alleen de koekoeksklokken die gecertificeerd zijn met een VdS keurmerk écht authentiek en afkomstig uit het Zwarte Woud.

Originele Koekoeksklok kopen?

Heeft u interesse gekregen in een authentieke koekoeksklok en wilt u er zeker van zijn dat u een originele koekoeksklok koopt die vele jaren zal meegaan? Bekijk dan onze collectie authentieke koekoeksklokken!

Laat een reactie achter