Naast de originele koekoeksklok is er nog een product dat ook uit het Zwarte Woud komt en vaak erg geliefd is bij de koekoeksklokken liefhebbers: het weerhuisje! Alhoewel de koekoeksklok een duidelijke functie heeft (de tijd correct weergeven), kan het weerhuisje meer als een decoratief stuk in huis gezien worden en is deze praktisch minder inzetbaar.

Wat is een weerhuisje?

Een weerhuisje is een simpele hygrometer, die de luchtvochtigheid meet en daarmee kan aangeven of het wel of niet gaat regenen buiten. Een weerhuisje bevat altijd een mannetje en een vrouwtje. Bij goed weer (zon), komt het vrouwtje naar buiten toe, en bij slecht weer (regen) komt het mannetje naar buiten toe.

Op het weerhuisje zit dus geen duidelijk afleesbare schaalverdeling, en geeft het enkel een indicatie van droog, of vochtig weer. Naast deze eenvoudige hygrometer zijn de weerhuisjes ook vaak uitgerust met thermometer en bevatten sommige modellen ook een extra klok. Er is niet veel bekend over de persoon die het weerhuisje heet uitgevonden, maar men zegt dat deze tussen de 16e en 17e eeuw is ontwikkeld in het Zwarte Woud.

Het mannetje en vrouwtje in een weerhuisje

Het mannetje en vrouwtje in een weerhuisje zijn vaak gelinkt met de Zwarte Woud kledij of Elzasser poppen. De Elzasser poppen zijn afkomstig uit een gebied dat naast het Zwarte Woud ligt: de Elzas streek in Noordoost Frankrijk. Deze poppen zijn gebaseerd op de traditionele Elzas streekdracht. Zo mochten katholieken vrouwen uit Kochersberg uitsluitend in het vuurrood gekleed gaan.

Elzasser pop

Weerhuisje met vrouwelijke Elzas pop

De poppetjes met de Zwarte Woud kledij zijn natuurlijk gebaseerd op de traditionele kleding uit het Zwarte Woud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de traditionele bollenhoed met rode of zwarte pompoenen die van oudsher gedragen wordt door vrouwen uit het Zwarte Woud tijdens speciale bijeenkomsten (zoals een bruiloft, geboorte, begrafenis etc.). De kleur van de pompoenen van het vrouwtje heeft een speciale betekenis: rode pompoenen laten zien dat de vrouw ongehuwd is, en zwarte pompoenen laten zien dat de vrouw getrouwd is.

weerhuisje zwarte woud kledij

Weerhuisje met vrouw in Zwarte Woud kledij

De werking van een ouderwets weerhuisje

Een ouderwets weerhuisje werkt niet op batterijen, maar maakt gebruik van de wetten van de natuur. Van oudsher werkt een weerhuisje namelijk op een paardenhaar of een stukje schapendarm. Deze haar staat onder spanning om de vochtigheid te meten. Als het droog is buiten draait deze haar in elkaar, terwijl bij vochtig weer de haar langer wordt en terug draait. Het krimpen en uitzetten van deze haar zorgt ervoor dat het mannetje of vrouwtje naar buiten komt.

Tegenwoordig werken de weerhuisjes nog steeds niet op batterijen, maar maken ze vaak wel gebruik van een synthetische haar. Een synthetische haar gaat langer mee dan een paardenhaar of een stukje schapendarm. Het weerhuisje zal goed werken op plekken waar de luchtvochtigheid veel veranderd, zoals bergachtige gebieden. Echter zal de werking beperkt zijn in moderne huizen met een centrale verwarming, omdat hier de luchtvochtigheid altijd laag is en er geen relatie meer is met het weer buiten.

Hoe zorgt u voor een betere werking?

Ondanks dat de werking van een weerhuisje beperkt is in Nederland, zijn er toch een paar dingen die u kunt doen om de werking te verbeteren. Zo is het aan te raden om het weerhuisje op een plek op te hangen waar de luchtvochtigheid veel wisselt. Denk hierbij aan een plek bij een open raam, of onder de overkapping in de tuin. Het maakt echter niet uit of u het weerhuisje ophangt of dat het op een tafel of kast staat.

100% afkomstig uit het Zwarte Woud

Alhoewel het niet 100% zeker is dat de weerhuisjes uit het Zwarte Woud komen, kiezen veel mensen toch voor een Duits weerhuisje uit dit gebied. Dit komt natuurlijk door de hoge kwaliteit van de producten die uit deze regio komen, zoals de koekoeksklokken. Vaak komen weerhuisjes daarom met een fabrieksgarantie van minstens 2 jaar.

Net als de koekoeksklok worden de weerhuisjes uit het Zwarte Woud ook met de hand gemaakt, en worden sommige duurdere modellen zelfs met de hand geverfd. Deze duurdere modellen komen vaak ook met verbazingwekkende details in het snijwerk en hebben ze extra decoraties, zoals mos en andere beschilderingen. Net als de klokken uit dit gebied worden ook de weerhuisjes volledig van hout gemaakt. Vrijwel alle weerhuisjes uit het Zwarte Woud worden geproduceerd door Trenkle Uhren, een gerespecteerde koekoeksklokkenfabrikant die over de hele wereld haar producten verkoopt.

Productie weerhuisjes

Waar kunt u weerhuisjes kopen?

Een weerhuisje uit het Zwarte woud kunt u natuurlijk het beste in het Zwarte Woud kopen. In steden en dorpen als Gutach en Triberg zijn er diverse plekken waar u de weerhuisjes kunt kopen. Verder kunt u voor professioneel advies altijd terecht bij de grootste koekoeksklokken winkel in het Zwarte Woud, genaamd Haus der 100 uhren.

Mocht u echter geen plannen hebben om naar het Zwarte Woud toe te gaan en wilt u toch een weerhuisje? Dan kunt u gemakkelijk een weerhuisje online bestellen in onze webwinkel! Wij staan u graag (gewoon in het Nederlands) te woord over onze producten en helpen u graag in de keuze voor een perfect weerhuisje.

1 opmerking

Taeke

Taeke

Ik heb gisteren een weerhuisje thuisgekregen, welke ik bij u had besteld. Ik vind hem prachtig! De afwerking is ook heel mooi en ik heb niet eens de duurste. Zo robd de 33 euro Ik heb hem op een kastje staan en hoop dat tie het goed doet. Ik zou hem natuurlijk ook in de vensterbank kunnen zetten maar daar zit ook de cv.

Laat een reactie achter