Het Zwarte Woud is een populaire vakantiebestemming voor iedereen die graag een actieve vakantie wilt hebben en niet te ver van Nederland vandaan wilt gaan. Het gebied is ideaal voor wandelen, mountainbiken en wielrennen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit gebied ook uitermate geschikt is voor de recreatieve fietser, zolang u de juiste fietsroutes volgt.

De rustige fietstochtjes worden in het Duits aangeduid als "Genussradeln". Het Zwarte Woud biedt veel mogelijkheden voor de fietsende natuurliefhebber die graag op een rustige manier het gebied wilt verkennen. In dit artikel hebben we 4 fietsroutes gevonden die geschikt zijn voor iedereen die de steile stukken in dit gebied liever vermijdt. Deze routes zijn ook geschikt voor kinderen!

Zwarte Woud meer

Over het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een dichtbebost berggebied in Zuidwest Duitsland, vlakbij Zwitserland en Frankrijk. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de Romeinen. Zij noemde dit gebied 'Silva Nigra' (Zwarte Woud), omdat ze het als een ondoordringbaar en donker gebied met dichte bebossing en hoge naaldbomen zagen.

Tegenwoordig staat het gebied meer bekend als populaire vakantiebestemming. Het Zwarte Woud straalt, met de uitgestrekte dennenbossen, prachtige weilanden, oude kastelen en indrukwekkende watervallen, iets mystiek en sprookjesachtig uit. Hierdoor is het een prachtige omgeving om doorheen te fietsen. U kunt hier fietsen met een gewone fiets, maar ook met een elektrische fiets, want de meeste hotels bieden de mogelijkheid deze op te laden!

Naast het prachtige landschap en mooie fietsroutes staat het gebied ook bekend om de ambacht en de bosbouw. Vroeger werd het hout uit het Zwarte Woud vaak gebruikt door boeren om koekoeksklokken te maken en die te verkopen als extra inkomen in de wintermaanden. Tot de dag van vandaag heeft de koekoeksklokkenindustrie in het Zwarte Woud een rijke historie, de klokken worden nog steeds op de traditionele manier met de hand gemaakt en staan wereldwijd om hun kwaliteit bekend. Mocht u interesse hebben in een van deze traditionele koekoeksklokken bekijk dan onze handleiding voor het kopen van een authentieke klok.

Zwarte Woud Sculptuur

Südschwarzwald-fietsroute

Lengte: 248km (+ 69km varianten)
Startpunt: Hinterzanten
Eindpunt: Hinterzanten (rondtocht)
Info traject: Vlak terrein met soms wat heuvels, geschikt voor kinderen

De Südschwarzwald-fietsroute is een van de meest geschikte routes voor iedereen die niet wilt klimmen tijdens een fietstocht door het Zwarte Woud. Deze route is een ADFC-kwaliteitsfietsroute met vier sterren en fietst net zo ontspannen als een vlakke regio in Nederland. Het enige stuk dat echt steil is kun u met de trein afleggen, daarna gaat de route alleen maar bergafwaarts naar het Südschwarzwald. Het landschap tijdens deze route is erg gevarieerd met bergen, veengebieden, bossen, bergweiden, landbouwgronden en eeuwenoude boerderijen zoals ze te zien op de chalet koekoeksklokken.

Onder het motto: 'gebruik de vaart van het middelgebergte' biedt deze tocht een hoop charmes voor de enthousiaste recreatieve fietser. De tocht start in Hinterzarten waar er een klein beetje geklommen moet worden door Titisee en Schluchsee, u kunt hier genieten van de prachtige bergen en heidevelden van het Zwarte Woud. Verder nodigen de schilderachtige boerderijen van het Zwarte Woud of een ritje in de stroomtrein Sauswänzle u uit om hier iets langer in dit gebied te blijven.

Hierna fietst u langs middeleeuwse steden die langs de Rijn liggen. Basel heeft bijvoorbeeld een rijke cultuur en historie met wereldberoemde museums. Daarna volgt een bezoekje aan het Franse Huningue, een gemeente aan het oudste natuurgebied in de Elzas, de 'Petite Camargue'. Terug in Duitsland vervolgt de tocht zich door het prachtige Markgräflerland met wijngaarden en kuuroorden. De tocht eindigt in de oude stad Freiburg waar u een lekker kopje koffie kunt drinken!

Hinterzarten

Zwarte Woud zonsondergang

Freiburg

Neckartal-fietsroute

Lengte: 366km
Startpunt: Villingen-Schwenningen
Eindpunt: Mannheim
Info traject: Vlak terrein

De Neckar, een zijrivier van de Rijn, bepaalt de loop van deze afwisselende route. Deze tocht is een ADFC-kwaliteitsfietsroute met vier sterren en gaat door stille dalen waar u helemaal tot rust kunt komen, maar ook door levendige steden. Tijdens de tocht, komt u langs tal van historische steden en prachtige kastelen. Ook fietst u langs het natuurgebied Felsengärten en het Odenwald. Daarnaast staat de route bekend om de indrukwekkende wijnbergen.

De tocht begint in het mooie Villingen met als eerste stop het Schwenninger Moos park. Nadat u Rottenburg hebt gepasseerd komt u in onze favoriete stad van deze tocht: Tübingen. Tübingen is een romantische universiteitsstad met smalle steegjes, steile trappen en unieke architectuur. Het marktplein met het stadhuis en de fontein is een prachtig plaatje en is een absolute aanrader om te bezoeken.

Verder zul u tal van mooie dorpjes met kronkelende straatjes en opgeknapte huisjes passeren met uitnodigende terrasjes voor een korte pauze voor een glas wijn uit de regio. In Heidelberg staat de oudste universiteit van Duitsland en is een bezoek aan Slot Heidelberg en de binnenstad een aanrader. Tussen de dorpjes en steden door kun u genieten van smalle dalen, zoals het Eschachtal en het Vogeltal, en de prachtige natuur en wijnbergen. Het eindpunt van deze tocht is Manheimm, de kwadratenstad. De stad heeft deze naam te danken aan het schaakbordpatroon van de binnenstad waarbij de huizenblokken genummerd zijn volgend een bepaald systeem. Hierdoor kent de stad bijna geen straatnamen!

Heidelberg

Heidelberg

Neckar

Wijngaardes Zwarte Woud

Panorama-fietsroute

Lengte: 280km
Startpunt: Pforzheim
Eindpunt: Waldshut-Tiengen
Info traject: Overwegend vlak met soms een klim

Onder het motto "Veel Zwarte Woud - nog meer Panorama" neemt de panorama-fietsroute u mee langs de oostkant van het middelgebergte. Deze route is een ADFC-kwaliteitsfietsroute met drie sterren en neemt u mee over het goed onderhouden gebergte met prachtige uitzichten. Hoewel er bij deze route wel wat geklommen moet worden, kan de grootste klim vermeden worden door een alternatieve route; 300 meter in hoogteverschil kan zonder enige vorm van moeite vermeden worden met de Sommerbergbahn. Daarna gaat de tocht door met een aantal kleine hellingen langs de Höhenradweg West naar Kaltenbronn. De route gaat grotendeels door een hoogvlakten tussen de toppen van het Zwarte Woud en de Zwitsere Alpen. Als u wilt kunt u in Waldshut-Tiengen een trein terugnemen naar Pforzheim, maar u kunt ook de fiets pakken over de Rheintal-fietsroute naar Basel of een andere plaats in het noorden.

De route wordt gekenmerkt door prachtige valleien, bergen, groene weides, bossen en beekjes. Zoals de naam van de route al zegt, zijn de uitzichten fascinerend. De route is te combineren met de Südschwarzwald-fietsroute, omdat delen van de tochten elkaar overlappen. Gezellige steden en dorpjes bieden vele bezienswaardigheden waar u lekker kunt genieten van de historische sfeer. Pforzheim, een oorspronkelijke Romeinse stad, staat bekend als "de poort naar het Zwarte Woud" en heeft veel bezienswaardigheden, zoals tal van kerken, ruïnes van kastelen, museums en vele evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd. Waldshut, het eindpunt van de tocht, ligt tegen de Zwitserse grens op een prachtige locatie. Fraaie oude vakwerkhuizen, de twee stadspoorttorens en de moderne fonteinen zullen u versteld laten staan in deze stad.

De route is onderverdeeld in vijf etappes, waarbij u één etappe per dag aflegt. Echter is het altijd mogelijk uw eigen plan te trekken om langer te genieten van de tocht of om de tocht sneller af te ronden.

Pforzheim

Naturpark-fietsroute

Lengte: 260km
Startpunt: Freduenstadt
Eindpunt: Freduenstadt (rondtocht)
Info traject: Vlak terrein

Tijdens deze fietstocht fietst u door de ongerepte natuur van het Zwarte Woud. Geniet van alles wat het Zwarte Woud te bieden heeft: prachtige landschappen, eindeloze naaldbossen, weilanden met ouderwetse boerderijtjes en indrukwekkende dalen. De route is geschikt voor alle fietsers met een goede conditie. De enige echte klim (Sommerberg bij Baden-Baden) kan met de trein genomen worden en verder is de route ook erg geschikt voor e-bikers. Op de route zijn namelijk genoeg oplaadpunten om de e-bike op te laden en gemakkelijk alle hoogteverschillen te overbruggen.

De route begint in Freduenstadt, een stad die helaas helemaal opnieuw opgebouwd moest worden na de bombardementen van de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdkerk van de stad is het enige bouwwerk dat overeind bleef staan. Wat deze stad interessant maakt is de grote marktplaats in het centrum waar het behoorlijk toeristisch kan zijn. De route brengt u door het Schwarzwald Midden-Noord natuurpark, het grootste natuurpark van Duitsland. De oeroude bossen, bergmeren en veengebieden zijn de thuisbasis van talrijke bedreigde dieren en planten. Zo hebben de adder, drieteenspecht, dwerguil en de auerhoen hier hun plekje gevonden.

Naast de prachtige natuur heeft deze route u nog veel meer te bieden. De route neemt u namelijk mee langs tal van dorpjes en stadjes en naar de wijnstreek Ortenau, waar u kennis kunt maken met de uitstekende wijnen en restaurants uit deze streek. Via Offenburg gaat de tocht verder langs het kuuroord Baden-Baden, een plek die bekend staat om de warmwaterbron waar u helemaal tot rust kunt komen. Het volgende hoogtepunt is het romantische Albtal waar u langs mooie plaatsjes zoals Neuenburg an der Enz en Bad Wildbad komt. Hierna keert u weer terug naar Freudenstadt. Tijdens de tocht kom u langs plekken met prachtige panorama uitzichtpunten over het Rijndal. 

Fonteinen in Freudenstadt

Freudenstadt

auerhoen

Bad Wildbad

Bewaar deze fietsroutes

We hopen dat deze fietstochten u hebben geïnspireerd voor een fietsvakantie in het Zwarte Woud. Al deze tochten zijn opgezet door bekende autoriteiten uit de regio en kunnen ook gecombineerd worden. Wilt u meer te weten komen over een van de fietsroutes? U kunt ons altijd benaderen via email, de chat, of de telefoon voor meer informatie over de routes.

Verder is het bezoeken van Triberg ook een echte aanrader, dit is een prachtige stad die dicht bij een indrukwekkende waterval ligt. Verder ligt de grootste koekoeksklok ter wereld ook om de hoek bij Triberg. Het klokkenmusuem in Furtwangen is eveneens interessant als u meer te weten wilt komen over de koekoeksklokken uit het Zwarte Woud.

Zwarte woud

3 opmerkingen

greven patrick

greven patrick

graag meer info i.v.m. de plannen van de vier fietsroutes en verblijf in mogenlijke hotels op deze routes.
Alvast bedankt.
met vriendelijke groeten,
Patrick Greven en Lydia Steegmans.

Goedele Lambeets

Goedele Lambeets

Wij hadden graag de concrete plannen gekregen van de 4 fietsroutes. Ons lijken ze alle vier de moeite, maar we willen aan de hand van de routes kiezen welke ons het meeste aanspreekt.
Is dat mogelijk?
Mvg,
Goedele

Butaye Veronique

Butaye Veronique

Beste, we plannen om te fietsen van Noord nr Zuid ( evt omgekeerd) in het Zwarte Woud . De panoramaroute van Pforzheim naar Waldshut -Tienen spreekt ons wel aan, al hebben we geen gedetailleerde info. Hoe bekom ik deze? We zijn ervaren trekkers..
MVG
Veronique

Laat een reactie achter